Nieuw
Zusje voor Amalia!


Prinses Amalia

Op zondag 7 december 2003 is geboren:
Hare Koninklijke Hoogheid Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria
Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau.

Hieronder vindt u verslaggevingen uit de media met bronvermeldingen.

De volgende onderwerpen komen hier aan de orde:

De geboorte van de Prinses
De namen van de Prinses
Betekenis van de namen
Het wapen van de Prinses
Buitengewone editie van de Staatscourant
Stamboom van het Koninklijk Huis
Foto's Prinses Amalia (19-12-2003)
Foto's van de doop van Prinses Amalia (12-6-2004)

Verder vindt u nog interessante links.

StamboomSurfpagina.nl wenst de Prins van Oranje en Prinses Máxima
heel veel geluk en voorspoed met hun dochter!


Uit De Telegraaf:


Hoera, een prinsesje!AMSTERDAM - Een wolk van een baby! De nieuwe erfprinses van het Huis van Oranje werd gistermiddag (7-12-2003) om één minuut over vijf geboren. Zij weegt 3310 gram en is 52 centimeter lang. De prinses is tweede in de lijn der troonopvolging en met haar komst is het voortbestaan van de monarchie weer voor vele decennia verzekerd.

Een dolblije Prins Willem-Alexander zei vanuit het Haagse Bronovo-ziekenhuis waar zijn dochter ter wereld kwam „dankbaar en gelukkig” te zijn.

Rond het ziekenhuis ontstond kort na de geboorte een jubelstemming. Spontaan hieven de honderden blauwbekkende belangstellenden het "Oranje boven" aan toen zij het goede nieuws hoorden. In Den Haag luidden op diverse plaatsen de klokken.

In heel het koninkrijk klonken gisteren even voor zes uur Nederlandse tijd 101 saluutschoten ter verwelkoming van de boreling. Het meisje werd langs natuurlijke weg geboren. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima arriveerden gistermorgen om tien over negen bij het ziekenhuis omdat de nieuwe Oranjetelg zich aandiende. Daarna volgde het grote wachten, ook voor het toegestroomde publiek.

Toen gistermiddag even na vijven koningin Beatrix bij het ziekenhuis aankwam ging er al een hoopvolle siddering door de menigte. De verwachtingen werden alleen maar hoger door de gulle lach waarmee de Koningin het publiek toezwaaide. Beatrix werd vergezeld door prins Johan Friso en zijn verloofde Mabel.

Premier Balkenende sprak in zijn felicitaties aan het paar en de koninklijke familie van een hechte verbondenheid van het Koninkrijk der Nederlanden met het Huis van Oranje. „Liefdevolle gedachten en gebeden vergezellen het hele gezin”, aldus de premier.

Uit De Telegraaf:


Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria
Roepnaam prinses Amalia


DEN HAAG - Prins Willem-Alexander heeft dinsdagochtend
(9-12-2003) aangifte gedaan van de geboorte van zijn eerste kindje. De kersverse vader werd opgewacht door een groot aantal belangstellenden en verwelkomd door de heer W. Deetman, burgemeester van Den Haag.

Catharina-Amalia, de naam die de ronde deed, bleek juist. De naam lekte uit doordat de hosting provider van de RVD de domeinnamen www.catharina-amalia.nl en www.prinsescatharina-amalia.nl heeft geregistreerd. De naam van de kleine luidt voluit: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria.

De prins vermeldde voor de duidelijkheid dat de roepnaam Amalia is. " Voortaan is het Amalia!," aldus de goedgehumeurde Willem-Alexander, die een zakenreis van aankomende woensdag heeft gecanceld. "De namen komen voor in de familie, zijn in de hele wereld goed uit te spreken en gewoon erg mooi."

Specifieke betekenis

De namen van de nieuwe prinses hebben allemaal hun eigen specifieke betekenis. Catharina wil zeggen: rein en zuiver. Amalia duidt op inspanning, vooral in de strijd. Beatrix betekent gelukbrengster. Carmen is eigenlijk een naam voor vrouwen die worden geboren op de feestdag van Onze Vrouwe van Karmel (16 juli), maar in dit geval is het de naam van Máxima's moeder en eigenlijk bekender door de gelijknamige opera van Bizet. Victoria betekent overwinning.

De wet verplicht ouders binnen drie dagen na de geboorte aangifte te doen.Het wapen van de nieuwe Prinses
Uit de Staatscourant 26-11-2003Bij Koninklijk Besluit is het wapen vastgesteld voor 'de kinderen die geboren mochten worden' uit het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Voor het eerst wordt er in het nieuwe wapen geen onderscheid gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke nakomelingen. Dat zegt mr. E.J. Wolleswinkel, secretaris van de Hoge Raad van Adel. Dit is in lijn met het recente besluit om na de geboorte 101 saluutschoten af te vuren, ongeacht of de boreling een jongen of een meisje is. Dat betekent dat het op het wapen afgebeelde schild gedekt wordt door een kroon, terwijl dit tot nu toe exclusief voor het vrouwelijk schild gold. Voor mannelijke leden van het Koninklijk Huis was dit tot dusverre een helm. Het schild is gevierendeeld. Op de delen I en IV ­ bezaaid met blokjes van goud ­ staat een leeuw van goud met een kroon van drie bladeren en twee parelpunten. Elke leeuw houdt in de rechtervoorklauw een schuin opgeheven zwaard van zilver en goud en in de linkervoorklauw een bundel van zeven zilveren pijlen met punten van goud. In de kwartieren II en III staat in goud een jachthoorn van azuur met zilverbeslag. De leeuwen vormen de visualisering van de titel Prins of Prinses der Nederlanden, de jachthoorn is het wapen van de Oranjes. Het hartschild is van goud. Uit de schildvoet komt een gekanteelde burcht met drie torens in rood, met aan weerszijden een zwarte wolf, gaande over een uitgerukte cipres. Het schild is gedekt met de koninklijke kroon. Burcht, cipressen en wolven zijn afkomstig van Argentijnse genealogen, die deze tekenen aan de Hoge Raad van Adel hebben gezonden voor het wapen van Prinses Máxima. Evenals bij de wapens van Willem-Alexander en Máxima staan de schildhouders (twee leeuwen van goud) op een duidelijk zichtbaar voetstuk. Bij het nieuwe wapen is dit voetstuk blauw gemarmerd, in plaats van het gebruikelijke bruin. De Hoge Raad van Adel noemt dit een speelse toevoeging van de ontwerper, die het bruin wat te nadrukkelijk vond.
Buitengewone editie Staatscourant
8-12-2003


 

Stamboom Koninklijk HuisBron: www.Omroep.nl/NOSNieuwe foto's Prinses Amalia

Hieronder treft u een foto van prinses Amalia die op 19 december 2003 voor het eerst werd vertoond.
Als u op de foto klikt vindt u nog meer foto'sKoninklijke PostzegelKONINKLIJKE POSTZEGEL VOOR DOCHTER PRINSELIJK PAAR
Met foto gemaakt door Prins Willem-Alexander

 

Laatste nieuws

4 februari 2004
Dankbrief Prins van Oranje en Prinses Máxima voor reacties na geboorte Prinses Catharina-Amalia

19 februari 2004
Eerste geboortemunt geslagen door Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima
Foto's van de doop van Prinses Amalia
7 december 2004
Prinsesje 1 jaar geworden
Prinses Amalia jarig (Video RTL Nieuws)26 juni 2005
Prinses Amalia heeft een zusje

 

Meer over Prinses Catharina-Amalia:
Dochter voor de Prins van Oranje en Prinses Máxima
Prinses Máxima schenkt leven aan dochter
Geboorte Koningsdochter
Geluk van Oranje
Baby Máxima Headliner
Gelukwensen voor Prins en Prinses
De vijf namen van de Prinses
De vader: Willem-Alexander
De moeder: Máxima
Het prinsesje
Band met Oranje kostbaar goed
Bekendmakingen sinds 1880
Het leven van Amalia
Amalia.mijnbabysite.nl
Stamboom Amalia
Betekenis namen Prinses
Prinses Amalia jarig (video RTL Nieuws)


Naar Hoofdpagina
Rubrieken Index
Adel
Archieven
Familienamen
Genealogie
Genealogische Naslagwerken
Genealogische Verenigingen
Geschiedenis
Heraldiek
Landen Genealogie
Namen
Regionale Genealogie
StamboomSurfpagina Genhits
Zoekmachines

 

 

Zoeken op StamboomSurfpagina.nl Zoeken op het Web


 
 
© 2003 StamboomSurfpagina.nl